Choć wielu ludzi uważa, że wie wszystko o jedzeniu, prawda jest taka, że wciąż istnieją fałszywe przekonania, które należy obalić. W dzisiejszych czasach nie wiadomo, czym jest żywność ultraprzetworzona, a wiele osób uważa, że odżywia się zdrowo, podczas gdy w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Jogurt niskokaloryczny lub baton energetyczny to przykłady produktów ultraprzetworzonych.
Jak rozpoznać, że żywność jest bardzo przetworzona?
Przy określaniu produktu jako niezdrowego ważne jest, aby spojrzeć na etykietę i zwrócić uwagę na kilka elementów. Produkt, o którym mowa, zawiera więcej niż pięć składników, w tym cukry, mąki, dodatki, sól lub oleje roślinne. Wiele osób ignoruje etykiety i popełnia wielki błąd, jedząc je, wierząc, że jest to zdrowa żywność, doskonała dla organizmu.
Żywność bardzo przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia
Wykazano, że regularne spożywanie bardzo przetworzonej żywności może prowadzić do chorób układu krążenia i nowotworów. Substancje takie jak rafinowana mąka lub cukry powodują zaburzenia równowagi w organizmie, co oznacza, że dana osoba może zachorować na cukrzycę lub mieć problemy z ciśnieniem krwi. Jakby tego było mało, regularne spożywanie bardzo przetworzonej żywności powoduje problemy z wagą, dając początek tak powszechnej dziś chorobie jak otyłość. Żywność ta jest bardzo uzależniająca i zawiera dużą liczbę kalorii. Innym negatywnym aspektem produktów ultraprzetworzonych jest to, że nie dostarczają one organizmowi prawie żadnych składników odżywczych. Z tego powodu osoba, która je spożywa, nie otrzymuje żadnych składników odżywczych, ale dostarcza dużą liczbę kalorii.
A jeśli interesuje Cię jedna z najbogatszych odżywczo żywności na świecie, sprawdź niesamowite właściwości spiruliny.
Żywność, która wygląda na zdrową, ale jest bardzo przetworzona
Tak jak istnieją pokarmy, które są wyraźnie niezdrowe, istnieją też inne, które wydają się zdrowe, choć takie nie są.
- Jogurty o 0% zawartości tłuszczu i jogurty o smaku owocowym zawierają duże ilości cukrów. Ich regularne spożywanie nie jest w ogóle wskazane i są one dość szkodliwe dla zdrowia.
- Słynne batony energetyczne są niskokaloryczne, ale ich siła uzależniająca jest tak duża, że ludzie zjadają po kilka z nich. Są to bardzo przetworzone produkty spożywcze zawierające niewiele składników odżywczych, które nie wnoszą nic do organizmu.
- Pieczywo w większości jest produktem mocno przetworzonym, ponieważ jest bogate w cukry i węglowodany niskiej jakości. Ważne jest, aby wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe o jak najmniejszej zawartości cukrów.
- Sałatki w opakowaniach to kolejny przykład żywności bardzo przetworzonej. Mogą wyglądać zdrowo, ale zawierają rafinowane oleje i cukry. Najlepiej jest przygotować sałatkę bez dodatków i z naturalnych produktów.
- Należy również bardzo uważać na sosy pomidorowe i kremy. Zdecydowana większość smażonych sosów pomidorowych jest produkowana z dużą ilością cukrów i olejów niskiej jakości. To samo dotyczy kremów roślinnych. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie zdrowej, domowej śmietany i własnego sosu pomidorowego.
- Soki w opakowaniach nie są zdrowym rozwiązaniem dla organizmu. Są to napoje z dużą ilością cukrów i bardzo małą ilością składników odżywczych. Nie ma porównania ze świeżo wyciśniętym sokiem. W każdym razie najlepiej jest spożywać całe owoce i korzystać z ich wszystkich właściwości.