Przygotowanie pysznych domowych lodów naturalnych to naprawdę prosta sprawa. Lody to nie ciasto, by trzeba było mieć jakieś szczególne zdolności kulinarne albo doświadczenie, aby ich nie spalić, nie zrobić z nich zakalca i nie stworzyć czegoś totalnie niejadalnego. Przygotowuje się je z dowolnych składników, a one po prostu zawsze wychodzą tak samo smaczne. Z czasem każdy opracowuje zresztą swój własny przepis na idealne lody naturalne, bo w końcu każdemu może zasmakować zupełnie inne połączenie składników, albowiem gusta są różne.
A warto jednak opanować przynajmniej ze dwa najbardziej podstawowe przepisy na domowe pyszne lody, by móc się nimi uraczyć zawsze i wszędzie – nawet wtedy, gdy wszystkie lodziarnie będą akurat zamknięte, czyli np. podczas sobotniego wieczoru lub niedzielnego poranka, kiedy to lokale jeszcze nie zdążą się nawet otworzyć bądź zostaną już zamknięte. Naturalne lody mogą być tworzone na wiele sposobów. W Internecie pojawia się mnóstwo gotowych przepisów na takie lody, które pokazują dokładnie, z czego je stworzyć i opisują, jak wykonywać poszczególne kroki, by w efekcie uzyskać wyjątkowy naturalny i w pełni domowy deser.
Ażeby przygotować takie lody, nie trzeba mieć żadnego specjalistycznego sprzętu. Nie trzeba inwestować w profesjonalne maszynki, choć to, co może się przydać, to blender zdolny do miksowania zmrożonych owoców. Domowe lody wykonywane są zazwyczaj na pełnotłustej świeżej śmietance. Jeżeli jednak ktoś chce, aby miały one nieco mniej kalorii, zawsze może zastąpić zwykłą śmietanę jogurtem naturalnym (fajnie sprawdzi się ten grecki, który jest nieco gęstszy od „normalnego”).
Zdecydowanie każdy może pozwolić sobie od czasu do czasu na pyszne lody naturalne. Nie trzeba przecież jeść ich codziennie, co nie byłoby zbyt mądre. Niech to będzie taka słodka przyjemność, którą serwuje się na specjalne okazje – np. wtedy, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.
A jeżeli szukasz świetnych dodatków do swoich zdrowych potraw, zapoznaj się z właściwościami mleka roślinnego dla wegan.