Coraz częściej zdarza się, że osoby, które nie mają celiakii, spożywają żywność bezglutenową, którą uważają za zdrowszą. Bezglutenowe menu, żywność oznaczona jako „bezglutenowa” oraz diety bezglutenowe mnożą się każdego dnia.
Ale zacznijmy od początku, czym jest gluten?
Gluten jest białkiem roślinnym występującym w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Białko to nie tylko występuje naturalnie w produktach spożywczych wytwarzanych z tych zbóż, takich jak chleb, makaron itp., ale jest również stosowane w wielu sosach, a nawet w powłokach leków, ze względu na swoje elastyczne i dające się formować właściwości.
Diety antyglutenowe
Moda na pozbywanie się z naszej diety wszystkiego, co zawiera gluten, zaczęła się gwałtownie rozprzestrzeniać, odkąd niektórzy celebryci twierdzą, że stosują ten rodzaj diety.
Niektórzy „antyglutenowcy” argumentują, że choć rolnictwo rozpoczęło się 12 000 lat temu, to nie minęło wystarczająco dużo czasu, by nasze organizmy zdążyły się przystosować. I to jest według nich powód, dla którego u niektórych osób rozwija się celiakia lub nietolerancja glutenu. Jednak większość z tych twierdzeń jest błędna, nie ma podstaw naukowych i odwraca naszą uwagę od prawdziwego problemu.
Co sądzą eksperci o „antyglutenowej” diecie?
Komentując kontrowersje, Holly Strawbridge, dyrektor wykonawczy Harvard Heart Letter, mówi, że „ludzie zaczęli używać produktów bezglutenowych do wszystkiego: aby schudnąć, zwiększyć swoją energię lub po prostu czuć się zdrowiej, bez żadnych dowodów medycznych”.
Ddieta bezglutenowa nie ma sensu z medycznego punktu widzenia dla osób, które nie mają celiakii. Ci ludzie po prostu marnują swoje pieniądze na droższe produkty, które nie przynoszą im żadnych korzyści.
W rzeczywistości produkty bezglutenowe często nie są wzbogacane witaminami (takimi jak B9 czy kwas foliowy) i mają znacznie mniej błonnika pokarmowego niż produkt pełnoziarnisty. Dieta dzisiejszych populacji jest uboga w błonnik, więc ta moda na eliminowanie pokarmów z glutenem zwiększy ten problem, jeśli nie zostanie uzupełniona innymi zbożami, takimi jak brązowy ryż, rośliny strączkowe lub owoce i warzywa, które również są bogate w błonnik. Czy wiesz, że z glutenu produkuje się tak zwany seitan, wegetariański zamiennik mięsa?
Eksperci obawiają się, że ta moda będzie się dalej rozprzestrzeniać i ostatecznie ludzie będą się gorzej odżywiać, gdy w zamierzeniu ma to przynieść zupełnie odwrotny skutek.